top of page

Materiaalit

Päätin käyttää päättötyöni materiaaleina akvarelleja ja guasseja. Kaikki maalaukset on toteutettu samaan luonnoskirjaan. Aluksi minulla ei ollut selkeästi mitään tiettyä materiaalivalintaa, vaan tarkoituksena oli kokeilla useampia eri materiaaleja. Ajattelin, että kaikkien töiden tekeminen samoilla materiaaleilla kävisi tylsäksi. Lopulta kuitenkin päädyin toteuttamaan kaikki työt maalaten. Maalit sopivat hyvin maisemien toteuttamiseen, sillä niillä sai helposti aikaiseksi sekä isoja pintoja että pienempiä yksityiskohtia. Guasseilla myös pystyi hyvin maalaamaan useampia kerroksia, mikä auttoi yksityiskohtien maalaamisessa ja syvyyden luomisessa töihin. Lisäksi luonnoskirjan paperi kesti hyvin maalaamista, kun taas esimerkiksi tussien käyttöä paperi ei niin hyvin näyttänyt kestävän. 

​

Valitsin materiaaliksi guassit, koska olen käyttänyt niitä jonkin verran aikaisemminkin ja ne ovat minusta hyvin monipuolisia maaleja. Niillä saa luotua sekä hyvin tasaista ja peittävää että läpikuultavaa ja tekstuurillisempaa pintaa. Pidän myös guassien maalausjäljestä ja viimeistelystä enemmän kuin pelkkien akvarellien tai akryylien. Työskentelyä myös helpotti se, että guassit voi aktivoida uudestaan kuivumisen jälkeen vedellä. Guassien käytössä ongelmia tuotti ainoastaan niiden värien muuttuminen kuivumisen yhteydessä. Etenkin vaaleiden värien tummuminen aiheutti ongelmia ja jouduin kirkastamaan maalauksien huippuvaloja jatkuvasti. Lisäksi jotkin kohdat jäivät tummien värien vaalentumisen takia liian vaaleiksi. Tämän takia töistä tuli helposti liian tasaisia ja niistä puuttuivat kaikkein tummimmat ja vaaleimmat kohdat, jotka olisivat tuoneet töihin syvyyttä. En ollut tottunut kunnolla värien vaihtumiseen ennen päättötyön aloittamista, enkä sen aikanakaan, vaikka opinkin siitä enemmän. Opin kuitenkin paljon päättötyön aikana guassien käytöstä ja värien sekoittamisesta niitä käyttäessä. 

​

​

Työprosessi

Suurin osa töistä on toteutettu samalla tavalla. Luonnostelin työt lyijykynällä ja akvarelleilla. Ensimmäiseksi tein hyvin nopean lyijykynäluonnoksen selkeimmistä muodoista ja alueista. Tämän jälkeen tarkensin luonnosta akvarelleilla, keskittyen etenkin väreihin, valoihin ja varjoihin. Akvarellien päälle oli helppo aloittaa maalaaminen guasseilla, sillä valmiina oli jo isot pinnat ja valoja ja varjoja. Lisäksi akvarellit eivät näy guassien alta, joten oli silti helppo tehdä korjauksia luonnokseen. Muutama kuva on toteutettu pelkästään akvarelleilla. 

​

Työprosessini ei muuttunut oikeastaan ollenkaan päättötyön aikana. Se kuitenkin varmentui ja nopeutui työskentelyn myötä. Lisäksi aloin työskennellä monen eri työn parissa samaan aikaan ja saatoin esimerkiksi luonnostella montaa eri työtä samalla kertaa. 

​

2020-2021_VISU_D_Kirkinen_Tuuli_18_lyijy
2020-2021_VISU_D_Kirkinen_Tuuli_18_akvar
kuva25.jpg

Kuvia työprosessista

kuva17.jpg

Akvarellityö (pieniä yksityiskohtia guassilla)

kuva31.jpg

Guassityö

Valmiiden maalausten lisäksi tein myös erillisiä harjoituksia erilaisista yksittäisistä elementeistä, kuten puista ja kivistä. Näistä osa on toteutettu pelkillä akvarelleilla ja osa guasseilla. Ne ovat enemmän luonnoksia ja tutkielmia kuin valmiita töitä. Näissä korostui enemmän asioiden tutkiminen ja kokeilu kuin se miltä työt loppujen lopuksi näyttävät, joten ne ovat luonnosmaisempia ja viimeistelemättömämpiä kuin muut työt.

kuva11.jpg
kuva26.jpg
kuva16.jpg

Tutkielmia

​

Maalausjälki

Työprosessiin verrattuna, maalausjälkeni muuttui enemmän päättötyön aikana. Aikaisemmissa töissä siveltimenjälkeni oli hyvin vahvaa koko työssä. Loppupuolella taas siveltimenjälki oli vahvempaa yksityiskohdissa, mutta hillitympää isoilla tasaisilla pinnoilla. Ensimmäisissä töissä huomasin, että työt olivat hieman sekavia ja yritin saada aikaiseksi tasaisempia pintoja, mutta se ei onnistunut kauhean hyvin. Päättötyön aikana työskentely guassien kanssa parani ja sain aikaiseksi tasaisia pintoja, jotka kuitenkin ovat mielestäni kiinnostavia ja joissa näkyy silti hitusen siveltimen älkeä. 

​

Työskentelyni on kaikilla materiaaleilla aika luonnosmaista ja työskentelen yleensä suhteellisen nopeasti, joten töissäni näkyy yleensä aika vahvasti kynän- tai siveltimenjälki. En siis pyrkinyt "poistamaan" siveltimenjälkeä töistä. En myöskään pyrkinyt tekemään maalauksista täysin realistisia, vaikka ne onkin maalattu valokuvien pohjalta. Maalauksia on tyylitelty ja pelkistetty ja niissä näkyy jonkin verran oma tyylini. 

kuva3.jpg

Maalaus (24.10.2020)

kuva24.jpg

Maalaus (18.2.2021)

Maalausjälkeni ja töiden tyyli vaihteli myös erityyppisten töiden välillä. Valokuvien pohjalta tehdyt maalaukset ovat vähiten tyyliteltyjä, kun taas tutkielmat ovat luonnosmaisia. Eniten tyyliteltyjä töitä ovat muutamat kokeilut, joissa maalasin ensimmäiseksi kuvan valokuvan pohjalta ja tämän jälkeen tyylitellyn version siitä. En oikeastaan päätynyt kokeilemaan kuin erilaisia värimaailmoja, koska en tehnyt montaa tälläistä kokeilua. En myöskään ollut vielä kauhean itsevarma maisemien maalauksessa niitä tehdessä. Tämän takia oman inspiraation ja ideoiden liittäminen töihin oli tuolloin vielä todella vaikeaa. Töissä näkyy selkeämmin siveltimenjälki kuin koko sivun maalauksissa, lisäksi ne eivät ole yhtä viimeisteltyjä, mikä saa niihin hieman luonnosmaisen vaikutelman. 

kuva23.jpg

Luontaisesti oma tyylini näkyi myös selkeämmin töissä, jotka tein omien ideoideni pohjalta, käyttäen kuvia vain referensseinä. Maalasin muutaman tälläisen kuvan päättötyön loppupuolella, kun itsevarmuuteni ja taitoni olivat kasvaneet. Näissä muutamassa työssä on enemmän yksityiskohtia kuin valokuvien pohjalta tehdyissä maalauksissa. Lisäksi siveltimenjälki näkyy niissä hieman enemmän. Näissäkään töissä ei ole vielä kovinkaan selkeää tyylittelyä, koska päättötyönkin jälkeen maisemien maalaus on verrattain uusi aihe minulle. Siveltimenjälki ja töiden tyylittely kehittyy varmasti tulevaisuudessa paljon, kun jatkan maisemien maalaamista.

kuva35.jpg
kuva40.jpg

Kuvien käyttö päättötyössä

Suurin osa päättötyössä käyttämistäni kuvista on itse ottamiani valokuvia. Suurin osa kuvista on otettu Nuuksiosta Espoosta ja Meikon ulkoilualueelta Kirkkonummelta. Tämän takia suurin osa kuvista on kohtalaisen samanlaisia ympäristöltään. Molemmat alueet ovat lähinnä samanlaista metsäaluetta. Poikkeuksia ovat lähinnä Meikon ulkoilualueen lammet. Tämä rajasi päättötyön melko laajaa aihetta ja helpotti myös oppimista, sillä toistoa esimerkiksi puista, kivistä ja eri pinnoista tuli paljon. Suurin osa kuvista on otettu lopputyötä varten.

​

Muutama kuva on otettu netistä, sillä välillä omat kuvani alkoivat tuntua liian samanlaisilta ja toistavilta. Nämäkään kuvat eivät eroa ympäristöltään merkittävästi omista kuvistani. Ne toivat kuitenkin riittävästi vaihtelua ja mielenkiintoa työskentelyyni

20201025_151126.jpg
20210221_151205.jpg
20201025_135531.jpg
20201025_151940.jpg
kuva4.jpg
kuva30.jpg
kuva19.jpg
kuva5.jpg
bottom of page